Cilj mi je da napravim što kvalitetnije demo snimke svojih pesama. Plan mi je bio da snimam audio direktno sa aranžera preko kartice (+ di box) u Cubase na kompjuteru (napominjem da od pomenute opreme posedujem samo aranzer koji će uskoro biti zamenjen novim). Koliko shvatam ovako se dobija najbolji mogući zvuk sa klavijaturom u kućnoj produkciji? Pre nekoliko godina sam se raspitivao na istu temu i dobio sam odgovor da se obradom midija na kompjuteru nikako ne može dobiti kvalitet zvuka kao sa klavijatura, jer ni jedna zvučna kartica u kompjuteru nije toliko kvalitetna kao sound generator u klavijaturi. Pošto nažalost tek sada počinjem da se bavim ovim stvarima i dalje sam početnik i mnogo toga mi nije jasno. Zanima me pre svega da li je ova konstatacija tačna i da li važi i dan danas, s obzirom da sam davno dobio taj odgovor, a tehnologija u svim oblastima jako brzo napreduje...
Pošto nameravam da kupim laptop koji bi mi služio i za muzičku produkciju, zanima me kakvu bi konfiguraciju za svoje potrebe trebalo da uzmem? U produkciji bi koristio aranžer, virtuelne instrumente, glas i možda akustičnu gitaru. Čuo sam da se generalno za potrebe produkcije uzima kompjuter sa 16gb rama i više, ali me zanima da li je to za moje potrebe previše?
Hvala unapred na odgovorima.
Pošto nameravam da kupim laptop koji bi mi služio i za muzičku produkciju, zanima me kakvu bi konfiguraciju za svoje potrebe trebalo da uzmem? U produkciji bi koristio aranžer, virtuelne instrumente, glas i možda akustičnu gitaru. Čuo sam da se generalno za potrebe produkcije uzima kompjuter sa 16gb rama i više, ali me zanima da li je to za moje potrebe previše?
Hvala unapred na odgovorima.
) napraviti onda se postavlja novo pitanje koje @casper spominje - da li je bolje i isplativije raditi sa aranžerom ili bez?
i da kupiš obični Audiophile 192 koji košta oko 30-50 ⏠(polovan) ,češ več dobit bolji sound na kompjuteru nego na aranžeru (OK ima tu i drugi faktor, tj. kako ti to sve čuješ na vlastita uha), drugo je sad koliko ga oni ofarbaju EQ-om na aranžeru, tako sound ofarbaš i na kompjuteru, ja sam prije koristio Lenovo T61 laptop (Core2Duo 2.8 Ghz, 4 GB RAM, PCMCIA E-MU 1616m, Win 7 sa isključenim vizualnim kerefekama, i MIDI kontroler E-MU Xboard 61, te hrpu pluginova) i vozi miško, solidna konfiguracija za home recording
Comment