Kolega mislim da mozes preko sound forge 9,postoje tzv . filteri,skoro je moj kolega neke snimke filtrirao,e sad ako nisam u pravu,neka me neko ispravi.pozzz
Svaki malo bolji Sound Editor.. znaci sve to mozes i u Cool Edit Pro (Ja sam telefonski razgovor koji je sniman na mobitelu ocistio do perfekcije sa C.E.P.) ili kao sto kolega rece Sound Forge ,zavisi u kojem se bolje snalazis i koji bolje poznajes..pozz
Dzaba vam novci moji sinovci , dzaba vam bilo dobre volje..i pogledi cvrsti i ljepljivi prsti ja ipak varam malo boljee...ee pa daa..
Mislim da Adobe Audition i jest cool edit, samo sto je to crackovan program, pa je netko samo ime promijenio, a sve je ostalo od cool edita...
a i mene zanima, kolega rafael sto je rekao da je telefonski razgovor ocistio do perfekcije sa tim programom, koje je filtere koristio, i na koji nacin, neka to malo detaljnije pojasni, da se i mi nesto naucimo
Poz svima...snimao sam par pesama sa pevacem,i snimak malo "probija",tacnije samo pevac,drzao mikrofon preblize ustima dok pevao,i sada snimak malo probija...Mogu li nekako da iscistim snimak,bar malo, sa Audicity ili Sound forge?i kazite mi tacno kako posto nisam radio do sad s ovim programima...hvala i pozdrav
@Milan$
Ukoliko je snimak digitalan i ide u peack ,tada skoro da nema pomoči.Kod analognih snimaka je čak poželjno da snimak ide malo u peak, dok je kod digitalnih snimaka druga situacija-bitno je da je snimljeno i da se čuje samo ne smije ići u peak.Prvo se čitav snimak obradi-očisti od raznoraznih šumova,dodaju efekti po potrebi i na kraju normalizira, tako da dobiješ optimalnu snimku!
Pozdrav!
@zlatek
druze hvala puno na odgovoru...molio bih te ako mozes samo da mi objasnis koji snimak je digatalan a koji analogni?snimano je iz mixete u komp...i kako iscistiti te sumove na snimku?ja razmisljao preko cubase da uvecam snimak,i da "kratim" pik...
@Milan$
Ako je snimano iz mixete direktno u comp tada imaš digitalni snimak.Kada bi snimao na kazetu snimak bi bio analogan!Nemoguče je tu bilo šta "uvečati", i nikako ne možeš kratiti peak!Čim ode signal u crveno polje dolazi do nepopravljivog izobličenja.Zato je najbolje da ponovo snimiš stvari vodeči računa o tome da ti signal na najglasnijim dionicama uvijek bude ispod crvenog polja-peaka, jer ga nikako nije problem kasnije urediti.Prilikom snimanja je najbolje da tu ti bar prve dvije-tri sekunde bez glazbe, da bi mogao od tu označiti i izvuči šumove koje će kasnije komp analizirati i maknuti iz kompletne snimke.Kad sve očistiš možeš dodati po potrebi malo EQ, propustiti opet po potrebi kroz kompresor i na kraju kada je sve gotovo normalizirati!Tada bi snimka trebala biti OK!Pozdrav!
Comment