Terce za Yamaha workstation klavijature

Collapse
X

• Filter
  • Vrjeme
  • Show
Clear All
new posts
  • NeX007
    Vredan član društva
    • 31.05.2008
    • 141

Terce za Yamaha workstation klavijature

Evo kratkog ,i nadam se korisnog, uputstva za sve koji nisu znali kako se prave terce na Yamahinim modelima iz Motif serije. Isto vazi i za Montage i za MoDX.

Kao sto svi znate ,Yamaha nudi 8 user skala,sa mikro tjuning opcijom.
    Navescu po jedan primer i objasniti kako od jedne skale izvesti terce za svih 12 intonacija.

1.primer: Molska skala (u ovom primeru mikro tuning za C-MOL)
    0,-99,0,-99,-99,0,-99,0,-99,-99,-99,-99

Dakle ,ovo je micro tuning za C-Mol skalu ,od koje cemo posle praviti svaku (dm,em, fism,gism,bm...dakle sve skale)

U Pitch meniju, potrebno je namestiti note shift na +4 (ili -8 zavisi od oktave koju zelite da terca svira) ,i zatim dodeliti user skalu. Sada ce taj Voice svirati,podrazumeva se, c mol.

I sada ono glavno sto nas zanima ,kako da od ove iste skale dobijemo npr. D-MOL?!? Napominjem ORIJENTACIJA JE TON "C" jer smo napravili Cmol skalu.

Princip je sledeci: Na oscilatoru, podici COARSE na elementu koji svira tercu za +2 ,a u pitch meniju note shift za skalu spustiti za istu vrednost koliko smo podigli coarse (u ovom slucaju bi note shift bio na +2 ,jer smo ga spustili za -2,bio je na +4.) PS. ovo je objasnjenje konkretno kako dobiti DMOL.

Da bi napravili recimo AMOL , princip je isti... coarse spustamo na -3 ,a note shift za skalu dizemo za +3 i on sada iznosi +7 ili -5.

Evo jos podesavanja za Durske skale:

A DUR: +99,+99,0,+99,0,+99,+99,+99,+99,0,+99,+99 (note shift -4)

D Harmonski: -99,-99,0,-99,-99,0,0,0,-99,0,-99,-99 (note shift +4)

princip je isti kao i za mol ,od osnove skale transponujete elemente i note shift kako bi dobili druge tonalitete)
    Attached Files
    Last edited by NeX007; 25.10.2018, 15:16.
    sigpic -K O R G M A S T E R-
  • ffb
    Kao kod kuće
    • 13.01.2015
    • 805

Nesviram Yamahu ali svejedno hvala👍

Comment

• josipv
      Odomaćeni član
      • 29.03.2007
      • 750

Super,mislim da ce ovo pomoci mnogima koji sviraju Yamahu.
      Samo jos pitanje:
      U kojem modu se prave ove terce?
      Svi uredaji rade na bijeli dim,kada dim izade,uredaj se pokvario

Comment

• NeX007
        Vredan član društva
        • 31.05.2008
        • 141

Terce se prave u Performance mode-u. Moguce je dodeliti skalu i u voice modu,i onda vec spreman Voice sa odredjenom tercom dodati u performance.
        Last edited by Dell; 29.10.2018, 10:24.
        sigpic -K O R G M A S T E R-

Comment

• klavijaturista
          Vredan član društva
          • 30.12.2005
          • 294

Dragi i poštovani kolega "NeX007"
          Imam Yamahu MOTIF XF6 , Kako napraviti E dur donju i H dur donju tercu. Hvala !
          Ako hoces da se obogatis idi medju siromahe..!?.?!

Comment

• MikiB
            Vredan član društva
            • 30.10.2008
            • 253

Svaka cast kolega NeX007 na ovom postu...kao vlasnik Motifa sve mi je poznato ali pohvala za trud i post...sam bi dodao da je moguce praviti terce i preko USER DRUM KIT-a..doduse nema mnogo mesta da se sacuvaju, i treba malo vise vremena da se napravi terca ali su korisne ove terce preko USDR da mogu da se prave "namenske"terce..napr ako vam treba na nekoj pesmi da primera radi:ton C4 svira A ili E a u sledecoj oktavi,C5 svira As ili Es...cisto primer...ako me neko ne preduhitri,napisacu posle vikenda napisacu kako se rade USDR terce..posto ima dosta Yamaha korisnika koji neznaju kako..pa eto da se prikljucim i ja.Jos jednom NeX007 svaka cast.
            Ženu dupe krasi...a tortu orasi...

Comment

• josipv
              Odomaćeni član
              • 29.03.2007
              • 750

Uzeo sam Motif Xs i to mi je prva Yamaha u životu..
              E sad imam par pitanja posto sam totalno nov po pitanju Motifa:
              Gdje se nalaze user scale,u koji mod moram uci i koliko mjesta ima motif za multisemplove?

Comment

• GALA
                Kao kod kuće
                • 21.06.2007
                • 829

Da li motif Es ima te skale za terce
                Panonica Band
                Panonica Studio

Comment

• josipv
                  Odomaćeni član
                  • 29.03.2007
                  • 750

Može li netko napisati ili poslikati user scale sa MOTIFA XS za svaku tercu?
                  Bio bih jako zahvalan..

Comment

• MikiB
                    Vredan član društva
                    • 30.10.2008
                    • 253

Evo ti kolega josipv...imas za Mol i za Dur..a sve ostalo kako se namestaju imas u prvom postu napisano..da ne ponavljamo...ako zaskripi,kazi
                    Attached Files

Comment

• josipv
                      Odomaćeni član
                      • 29.03.2007
                      • 750

Hvala Miki,ali gdje je u performance modu CORASE,ne mogu ga nikako pronaci?
                      Nikako da se priviknem na taj Yamahin MENU.
                      Uspio sam složiti c mol tercu kako je gore opisano ali kako god da podesim pitch ne mogu dobiti niti jednu drugu tercu?

Comment

• MikiB
                        Vredan član društva
                        • 30.10.2008
                        • 253

Kad si u Performance,ides na EDIT pa na COMMON EDIT,i tu ulazis u Performans,tacnije u podesavanje boja od kojih je napravljen Performance...sad zavisi na kom mestu ti se nalazi terca,ima 4 mesta,to znas..ti ustvari kad udje u COMMON EDIT,tebi se odmah upale ledke na tasterima koji su aktivni u tom Performansu..e tu nadji gde ti j e terca i tu imas NOTE SHIFT(CORASE)..tu ides plus ilio minus,zavisi sta ti treba... e sad imas C mol...kazi mi dali si onda upoznat kako da napravis drugu tercu?napr D mol?Jer nije dovoljno podesiti NOTE SHIFT u Performans modu..moras i u VOICE modu da napravis...ako ne znas kako,a sve pise u prvom postu u ovoj temi,probaj ovako..u VOICE modu ides na taj Cmol koji imas odradjen,onda u EDIT,pa idi na broj koji ti je aktiviran u VOICE,obicno je za tercu samo broj 1..kad dodjes do toga,na dnu ekrana imaces sl opcije:OSCILLATOR,PITCH,FILTER,AMP....ti idi tasterom F2 koji se nalazi ispod displeja na PITCH..tu imas CORASE..stavi ga na -6..i memorisi boju,na neko drugo mesto..posle u PERFORMANCE modu ponovi postupak kako sam ti napisao u pocetku posta,nadji taj Dmol,stavi mu NOTE SHIFT na -2 i trebalo ni da dobijes Dmol tercu...javi dali je uspesno?Ako jeste onda tako pravis sve potrebne molske terce..naravno sa korekcijom CORASE u VOICE MOD-U i NOTE SHIFT u PERF MOD-U..aj javi pa posle da napravimo DURSKE...a kasnije da odrzim obecanje i napisem kako se prave preko USER DRUM-a terce...

Comment

• josipv
                          Odomaćeni član
                          • 29.03.2007
                          • 750

E to mi nije bilo jasno,terca se mora raditi i i Voice i Performance,ali ju koristis u Performance..
                          Budem probao cim dodem kuci pa javim.
                          Hvala puno,placam kilo janjetine!😉😉
                          Jedino ako bi mogao jos da napises na koliko moraju biti pitch i corase za svaku tercu da ne moram traziti?
                          Last edited by josipv; 19.11.2018, 14:55.

Comment

• MikiB
                            Vredan član društva
                            • 30.10.2008
                            • 253

Pa ako hoces da napisem sve,onda ti kilo jagnjetine bas i nije dovoljno
                            Salim se,nije mi problem,a plus moyda nekome i koristi...Pisacu tako da je prvo broj(plus ili minus) CORASE u VOICE MOD-u,a drugi NOTE SHIFT u PERFORMANCE..
                            Cm..-8=+0
                            Dm..-6=-2
                            Em..-4=-4
                            Fm..-3=-5
                            Gm..-1=-7
                            Am..+1=-9
                            Hm..+3=+1

Tako je kod mene..ali..jedino ako imas drugacuje samplove,a verovatno imas,onda u Voice modu smanjuj ili podizi za oktavu..+12,-12...ako me kapiras...evo ti primer..napr ako ti je za oktavu vise na Cm i neodgovara ti -8,jednostavno ga podigni na +4..ili smanji na -22..razlika mora da bude 12..

Comment

• josipv
                              Odomaćeni član
                              • 29.03.2007
                              • 750

Svaka čast druže,terce NAPOKON RADE!
                              To je to!
                              Hvala do neba!🍻🍻🍻

Comment

Working...
                              X